• DOD

          • Milí uchádzači, vážení rodičia,

            srdečne Vás pozývame na Deň otvorených dverí, ktorý sa bude konať v našej škole dňa 8.12.2022 v čase od 9:00 do 12:00 hod.

            Tešíme sa na Vás!

          • Oznam

          • Milí rodičia, pozývame Vás na rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční dňa 30.11.2022 od 15.30 hod. do 17.00 hod. formou individuálnych konzultácií s triednymi učiteľmi a podľa potreby aj s vyučujúcimi ostatných predmetov. Tešíme sa na stretnutie.

          • Divadelné predstavenie v divadle Viola

          • V nedeľu večer sme si popri vianočných trhoch našli čas aj na umelecké vyžitie v Divadle Viola, inscenácia Vieme kto si v nás zanechala zmätok, ale aj nový pohľad na prácu herca s rekvizitami a s predstavami. Ďakujeme Soni Parilákovej za úvodné aj záverečné slovko a tešíme sa na ďalšie predstavenia!

          • Knižnica P.O.Hviezdoslava - skupina Slnovrat

          • Vo štvrtok podvečer sme strávili príjemný čas v Knižnici P.O.Hviezdoslava, popočúvali sme hudobného hosťa - skupinu Slnovrat a dozvedeli sme sa o tvorbe a práci slovenského básnika a vydavateľa E. J. Grocha, ktorého spomienkami sprevádzal Ján Gavura.

          • Prekladateľská súťaž

          • Dňa 24.11. sa konala medzinárodná medziprekladateľská súťaž Juvenes Translatores. Zúčastnili sa jej 4 žiaci z 3.A triedy (Samseliová, Galdun, Fuchs a Kasenčák) pod vedením p. uč. Mgr. J. Miháľovej. V limitovanom čase prekladali text z anglického jazyka do slovenčiny. Ich preklady budú vyhodnocovať profesionáli z Bruselu. Všetkým zúčastnením držíme palce.

          • Deň vďakyvzdania na našej škole

          • Každoročne sa v USA vo štvrtý novembrový štvrtok oslavuje tradičný Deň vďakyvzdania (Thanksgiving Day). Keďže tento rok je pre našu špeciálny prítomnosťou našej kolegyne (Sydney Karpowich) z USA, v tento deň si pre žiakov pripravila ukážku oslavy tohto sviatku.

            Štyria zástupcovia každej triedy sa dozvedeli mnohé zaujímavé informácie o tomto sviatku, ochutnali tradičné jedlá a komunikačnými aktivitami diskutovali o tom, komu sú vďační vo svojich životoch.

            Ďakujeme Sydney a všetkým zúčastneným žiakom za participáciu a tešíme sa na ďalšie spoločné aktivity, ktoré pre žiakov pripravujeme.

             

            Fotoalbum

          • Divadelné predstavenie

          • Deň pred 17. novembrom sa žiaci 4.A zúčastnili na divadelnom predstavení Kým kohút nezaspieva od slovenského dramatika I. Bukovčana a zistili, že existencializmus sa nevyhol ani slovenskému prostrediu. Atmosféra bola ťaživá, dojmy naliehavé, zážitok enormný. Odporúčanie: *****

          • Dress code week

          • Počas druhého novembrového týždňa ožila naša škola farbami vďaka týždňu tematického odievania. Študenti preukázali tvorivosť, súdržnosť a kreativitu, za čo boli odmenení žolíkmi. 

          • Oznam

          • Vážení rodičia a milí žiaci,

            riaditeľ Spojenej školy bl. biskupa Gojdiča v zmysle zákona 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov podľa § 150 ods. 5 udeľuje 25.11.2022 (piatok) riaditeľské voľno pre gymnázium. 

            Dôvod: Gréckokatolícky arcibiskupský školský úrad Prešov organizuje metodický deň pre všetkých učiteľov v zriaďovateľskej pôsobnosti.

          • Výmenná burza oblečenia - SWAP

          • Výmena oblečenia je udržateľnejšou alternatívou klasických nákupov. Je to skvelý spôsob ako doplniť svoj šatník o nové módne kúsky s ohľadom na našu planétu aj svoje financie. Takúto možnosť mali žiaci a učitelia našej školy počas uplynulého týždňa prostredníctvom swapu, ktorý sa uskutočnil v 5.B triede počas veľkých prestávok. V príjemnej atmosfére, ktorú dopĺňalo aj hudobné pozadie si mohli zúčastnení pozrieť prezentáciu venovanú najzávažnejším problémom textilného priemyslu a jeho dopadu na životné prostredie. Vyplnili krátku anketu a vymieňali oblečenie. Aj najmenší kúsok oblečenia má svoju cenu, ktorou sú napríklad litre vody spotrebované na jeho výrobu. Textil, ktorý ostal a zahreje, putuje na zberné miesto OZ Podaj ďalej, ďalší na zberný dvor Technických služieb mesta Prešov.

          • pIšQworky

          • Dňa 16.11.2022 sa žiaci nášho gymnázia zúčastnili oblastného kola súťaže pIšQworky. Oba naše tímy Los 5 creativos - Juraj Ondovčík, Dominika Jurašeková, Erik Vaščák, Martin Suchár, Tadeáš Pavelko Zmijozel - Lukáš Golodžej, Stanislav Seman, Tadeáš Sekera Mikluš, Patrik Krivý, Patrik Gimera postúpili na Krajský turnaj v Košiciach, kde budú bojovať o postup na Grand finále, ktoré sa uskutoční v Brne. Srdečne blahoželáme a držíme palce v ďalšom kole.

          • Športovo-zábavná súťaž NIE DROGÁM

          • Dňa 11.11.2022 sme sa zúčastnili športovo-zábavnej súťaže pre stredné školy s názvom NIE DROGÁM. Súťaž sa konala na SOŠ Lesníckej, kde si naši žiaci zmerali sily v konkurencií žiakov iných škôl. Našu školu reprezentovali žiaci Alex Ján Ludvik, Peter Krenický, Martin Centko, Sofia Mikulová, Nikola Solčanská a Karin Dzuricová. Umiestnili sme sa na nepostupovom 3. mieste.

          • Sviatok školy

          • Vzácne návštevy na pôde našej školy vítame vždy s radosťou. 4. novembra nás svojou prítomnosťou poctil vladyka Peter Rusnák. Pre žiakov, učiteľov i pracovníkov Spojenej školy blahoslaveného biskupa Gojdiča je tento deň slávnostným. Je to dátum beatifikácie nášho patróna, bl. biskupa Gojdiča. Ani tento rok nebol výnimkou a na oslavu sme sa náležite pripravili. Žiačka 8.A triedy Ester Fudalyová napísala scenár divadelného pásma, ktoré si ôsmaci spolu so svojimi mladšími spolužiakmi naštudovali a predviedli. Žiaci podali presvedčivé výkony, všetci sme mohli precítiť utrpenie nášho patróna počas prenasledovania i väznenia komunistickým režimom. Po slávnostnej akadémii nasledovala svätá liturgia, ktorú svojím spevom sprevádzal školský zbor. Vladyka Peter  nás v príhovore vyzval k napĺňaniu slov evanjelia v našich životoch. 

          • Hodina geografie vo firme Dachser

          • Študenti nášho gymnázia pripravujúci sa tento rok na maturitu z geografie realizovali návštevu logistickej spoločnosti Dachser v Košiciach, aby absolvovali hodinu geografie s vedením spoločnosti. Dachser patrí k svetovým lídrom, ktorý sa zameriava na logistiku tovarov nadnárodných firiem v kontexte prepravy a doručovania.

            V diskusii s branch manažérom p. Stanislavom Balogom a jeho kolegami študenti debatovali o princípoch fungovania tohto segmentu hospodárstva, ako i o víziách spoločnosti či budúcnosti ich smerovania. Následne absolvovali prehliadku firmy.

            Okrem toho si študenti prezreli humanitárny sklad OSN, ktorý v spolupráci s Dachserom vznikol v tejto spoločnosti a je cez neho distribuovaná pomoc na Ukrajinu z dôvodov vojnového konfliktu.

            Spoločnosť Dachser v minulom šk. roku stála ako jedna zo spoločností za vznikom anglickej knižnice na našej škole, jej branch následne manažér navštívil i študentov priamo v škole a dnes umožnil absolvovanie hodiny geografie priamo u nich.

            Exkurzie vo firme Dachser sa zúčastnila i naša americká kolegyňa Sydney Karpowich z USA, ktorá v minulosti študovala medzinárodný obchod a v tomto šk. roku na našej škole pomáha s vyučovaním anglického jazyka.

            Ďakujeme Dachseru za spoluprácu a možností, ktoré doteraz poskytli naším študentom a tešíme sa na jej pokračovanie.

          • Výstava biblických artefaktov so sprievodnou prednáškou

          • V utorok 25. 10. 2022 sa v rámci hodín KNB študenti 1., 2., 3. ročníka a budúci maturanti z KNB, zúčastnili prednášky a výstavy biblických artefaktov na teologickej fakulte PU. Biblické artefakty prezentoval zo svojej súkromnej zbierky pán Michal Lapčák, ktorý upútal študentov svojimi vedomosťami a priateľským prístupom. Študenti mali možnosť prostredníctvom vystavených exponátov pochopiť ako Biblia vznikla a vyvíjala sa až do súčasnej doby.

            Fotoalbum

          • Bilingválni študenti sa inšpirovali životmi svätých

          • V tomto čase pripomínania si pamiatky našich zosnulých navštívili bilingválni študenti nášho gymnázia františkánsky kostol v Prešove. Každoročne sú v ňom na začiatku novembra k úcte vyložené relikvie viac ako 450 svätcov z celého sveta. Stretnutím so svätými ich sprevádzal františkánsky rehoľník brat Tomáš, ktorý študentom priblížil význam úcty a modlenia sa k svätcom, ktorí prežili inšpiratívne životy. Študenti mali následne možnosť v tichosti a modlitbe prehliadnuť si vystavené relikvie a vyprosiť si potrebné milosti.

          • Beseda

          • Dňa 24.10.2022 sa gymnaziálna trieda  2.A. zúčastnila v rámci predmetu UKL na zaujímavej prednáške o zlatokopectve s rodákom z Prešova-Solivaru, p. Ladislavom Sedlákom.

            Po zhliadnutí filmu o ryžovaní zlata na Aljaške v meste Nome nasledovala interaktívna beseda o životných hodnotách a prístupe k životu, ktorého jadrom je láska k prírode, sloboda a pokora.